Groningen verwelkomt VNG-Jaarcongres in 2023

Grootste congres van Nederland in MartiniPlaza, Forum en Martinikerk.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) organiseert haar jaarcongres volgend jaar op 13 en 14 juni 2023 in Groningen. Dat is bekend gemaakt in Hoorn, waar de regio Westfriesland het congres dit jaar organiseert. Het is een unieke kans voor de metropoolregio Groningen om de beslissers in het openbaar bestuur, van wethouders tot de minister van Binnenlandse Zaken, mee te nemen in de kansen en opgaven van deze regio. Het congres is daarmee het grootste van Nederland. De belangrijkste locaties voor de ontvangst van de deelnemers zijn MartiniPlaza, het Forum en de Martinikerk.

Metropoolregio

Burgemeester Koen Schuiling: ”De keuze viel op Groningen omdat we niet alleen willen laten zien wat de stad in huis heeft, maar ook de regio gaan betrekken. De metropoolregio Groningen is koploper in een aantal grote transities en dat zetten we graag voor onze collega’s in de etalage. Voor onze regio is dit congres een unieke kans om alle beslissers in het openbaar bestuur mee te nemen in de kansen en opgaves waar we voor staan.” De gemeente organiseert het congres in samenwerking met de provincie Groningen en de Vereniging van Groninger Gemeenten.

Programma: 50 deelsessies

Groningen is een sterke regio die goed in verbinding staat met onder meer Duitsland en Scandinavië. Groningen staat middenin de maatschappij, is toekomstgericht en staat bekend om goede samenwerking met partners. Deze thema’s komen aan bod in de circa 50 deelbijeenkomsten die tijdens het congres worden georganiseerd. Inhoudelijk gaat het om onderwerpen zoals de energietransitie en innovatie in de gezondheidszorg en landbouw.

Uitstraling

Ervaring van andere organiserende gemeenten leert dat het VNG Jaarcongres een grote uitstraling heeft. Het biedt een unieke kans om gemeente en regio landelijk voor het voetlicht te brengen. Niet alleen bestuurlijk en inhoudelijk, maar ook horeca, middenstand en toerisme profiteren van een dergelijk congres. In de voorbereiding naar het congres wordt daarom actief met deze branches contact gezocht en samengewerkt. De kosten voor het congres worden gedragen door de VNG en de gastregio. Hiervoor wordt nog een geactualiseerde begroting gemaakt.

Filmpje

De bekendmaking van Groningen als locatie voor het congres werd gedaan door stadsdichter Myron Hamming via een speciaal geproduceerd gaaf filmpje.

Bekijk het filmpje hier >>>

Afbeelding: Gemeente Groningen