22 Nov

Op 23 mei 2019 organiseerden we samen met CMO STAMM https://cmostamm.nl/ een bijeenkomst over jonge mantelzorgers. Deze bijeenkomst bleek in een behoefte te voorzien. We weten dat 1 op de 4 kinderen en jongeren opgroeit in een thuissituatie waar een familielid zorg nodig heeft. Jonge mensen zorgen voor familieleden en hebben verantwoordelijkheden die niet passen bij hun leeftijd. Los van het feit dat jonge mensen door het verlenen van zorg geen onbekommerde jeugd hebben en vertragingen op school of studie kunnen oplopen, zien we ook dat jonge mantelzorgers, als ze zelf volwassen zijn, vaak meer gebruik moeten maken van hulpverlening. Alle reden om hen zo vroeg mogelijk te willen ondersteunen of te ontlasten. Dit valt alles behalve mee. Vaak herkennen deze jonge mensen zichzelf niet als mantelzorger en weet hun omgeving niet dat ze het zijn. Tijdens deze bijeenkomst verkenden we met elkaar hoe we jonge mantelzorgers kunnen herkennen en wat we kunnen doen om hen te helpen. We merkten dat de behoefte groot is om de kennis te delen en meer te weten te komen over jonge mantelzorgers. Afgesproken is dat we samen met JMZ Pro (JMZ Pro is een organisatie die professionele ondersteuners van jonge mantelzorgers ondersteunt) kijken naar een mogelijk vervolg. We houden u daarvan op de hoogte!