De VGG organiseert en ondersteunt het portefeuillehouderoverleg Ruimte & Wonen en Milieu, Energie & Mobiliteit (RWOMEM). Een greep uit de onderwerpen die in dit bestuurlijke overleg de revue passeren:

• Omgevingswet
  • Woonbeleid
  • Krimp
  • Landschap en natuur
  • Landelijk Gebied
  • Klimaatadaptatie
  • Regionale Energiestrategie
  • Bodem en ondergrond
  • Waterbeheer
Klimaatakkoord en Bestuurlijk Netwerk Aanpak Stikstof

Op 28 juni 2019 heeft het Kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Gemeenten krijgen bij het realiseren van die ambitie een belangrijke rol en kunnen daarmee ook hun eigen duurzaamheidsambities realiseren. In het Akkoord zijn afspraken opgenomen over hoe de energietransitie haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar wordt voor inwoners en gemeenten.

De VNG leg het Klimaatakkoord ter besluitvorming aan de leden voor op de een buitengewone ALV op 29 november 2019. Voor die tijd organiseert de VNG bijeenkomsten in het land om input op te halen bij de wethouders van alle gemeenten. De bijeenkomst in onze provincie is op 7 november.

Commissie Remkes
De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) betekent dat tal van gemeentelijke projecten tot stilstand zijn gekomen. De commissie Remkes heeft kort geleden aanbevelingen gedaan voor het nemen van maatregelen op de korte termijn. Hier zal het Kabinet een standpunt over innemen. Het advies van de commissie Remkes voor maatregelen op de lange termijn is gereed in mei 2020.

Bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof
De VNG heeft een bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof opgericht dat bestaat uit twaalf leden, één per provinciale afdeling. Dit netwerk vormt een klankbordgroep voor de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit. Het netwerk kent een tijdelijke duur, waarschijnlijk tot eind 2020. Vanuit de VGG heeft wethouder Dijkhuis (gemeente Het Hogeland) zitting in dit bestuurlijk netwerk. Wethouder Rijzebol (gemeente Delfzijl) treedt als vervanger op.

Gezien de grote impact op onze gemeentelijke projecten, zullen we u regelmatig over dit onderwerp informeren.

Experimenteren met de Omgevingswet

Met de nieuwe Omgevingswet kunnen gemeenten in het fysieke domein het verschil maken. De wet biedt meer ruimte voor lokale afwegingen, waardoor gemeenten meer maatwerk kunnen leveren en de kwaliteit van de leefomgeving kunnen verbeteren. De wet gaat op 1 januari 2021 in. Om gemeenten te helpen zich hier tijdig op voor te bereiden, organiseerde de VGG samen met de provincie Groningen op 21 maart 2019 een kennisuitwisselingsbijeenkomst Ruimtelijke Ordening voor bestuurders en beleidsambtenaren.

In de bijeenkomst stonden het Omgevingsplan uit de Omgevingswet en het Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte centraal. Met ruim 80 deelnemers was de zaal in de Borgerswoldhoeve in Veendam goed vol. Als eerste stond een presentatie van de heer Lam, advocaat bij Hekkelman Advocaten, en kwamen de antwoorden op de verschillende vragen aan de orde. Wat zegt de wet over het Omgevingsplan? Wat kan straks met het Omgevingsplan wat nu met het bestemmingsplan niet mogelijk is? Wat kan, moet en mag volgens de wet in het Omgevingsplan worden geregeld?

Daarna liet de heer Kleefstra van Rho Adviseurs zien hoe gemeenten het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte in de praktijk gebruiken om nu alvast te experimenteren met het Omgevingsplan uit de nieuwe wet. De heer Huttinga van de gemeente Stadskanaal sloot hierop aan met zijn ervaringen met het proces van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan in de gemeente Stadskanaal.

De bijeenkomst zal voor de bestuurders nog een vervolg krijgen.