De VGG organiseert en ondersteunt het portefeuillehouderoverleg Ruimte & Wonen en Milieu, Energie & Mobiliteit (RWOMEM). Een greep uit de onderwerpen die in dit bestuurlijke overleg de revue passeren:

• Omgevingswet
  • Woonbeleid
  • Krimp
  • Landschap en natuur
  • Landelijk Gebied
  • Klimaatadaptatie
  • Regionale Energiestrategie
  • Bodem en ondergrond
  • Waterbeheer
Experimenteren met de Omgevingswet

Met de nieuwe Omgevingswet kunnen gemeenten in het fysieke domein het verschil maken. De wet biedt meer ruimte voor lokale afwegingen, waardoor gemeenten meer maatwerk kunnen leveren en de kwaliteit van de leefomgeving kunnen verbeteren. De wet gaat op 1 januari 2021 in. Om gemeenten te helpen zich hier tijdig op voor te bereiden, organiseerde de VGG samen met de provincie Groningen op 21 maart 2019 een kennisuitwisselingsbijeenkomst Ruimtelijke Ordening voor bestuurders en beleidsambtenaren.

In de bijeenkomst stonden het Omgevingsplan uit de Omgevingswet en het Bestemmingsplan met verbrede reikwijdte centraal. Met ruim 80 deelnemers was de zaal in de Borgerswoldhoeve in Veendam goed vol. Als eerste stond een presentatie van de heer Lam, advocaat bij Hekkelman Advocaten, kwamen de antwoorden op de verschillende vragen aan de orde. Wat zegt de wet over het Omgevingsplan? Wat kan straks met het Omgevingsplan wat nu met het bestemmingsplan niet mogelijk is? Wat kan, moet en mag volgens de wet in het Omgevingsplan worden geregeld?

Daarna liet de heer Kleefstra van Rho Adviseurs zien hoe gemeenten het bestemmingsplan met verbrede reikwijdte in de praktijk gebruiken om nu alvast te experimenteren met het Omgevingsplan uit de nieuwe wet. De heer Huttinga van de gemeente Stadskanaal sloot hierop aan met zijn ervaringen met het proces van de Omgevingsvisie en het Omgevingsplan in de gemeente Stadskanaal.

De bijeenkomst zal voor de bestuurders nog een vervolg krijgen.