26 May

Zoals bekend trekken de tekorten op het sociaal domein een zware wissel op de financiën van de Groninger gemeenten. De VNG zet in op lobby naar het Kabinet voor voldoende middelen voor Jeugd. Tijdens het portefeuillehouderoverleg Financiën op 28 maart gaf VNG-collega Renate Reusch een toelichting op de actuele stand van zaken.

Zij gaf aan dat de resultaten van de gezamenlijke onderzoeken naar volumegroei jeugd en achtergronden binnenkort beschikbaar zijn. Deze zullen met de gemeenten worden gedeeld. Ook zet de VNG zich in voor compensatie van de gevolgen van het GGZ-akkoord op de Wmo-middelen. Gemeenten krijgen te maken met hogere kosten door de ambulantisering van de GGZ. Want door het afbouwen van de intramurale zorg moeten gemeenten meer geld uitgeven aan Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW’s), woonbegeleiding en individuele begeleiding.

Daar bovenop komen extra investeringen in het wegenonderhoud, walbeschoeiingen, bruggen en sluizen vanwege verzakkingen in de bodem en veranderende weersomstandigheden. Bert Nederveen, wethouder van de gemeente Westerkwartier, is voorgedragen als lid van de VNG-commissie Financiën. In zijn nieuwe rol zal hij de stapeling van de financiële problematiek in onze provincie nadrukkelijk bij de VNG aan de orde stellen.

Welkom aan onze nieuwe bestuursleden

In de Algemene Ledenvergadering op 28 februari 2019 zijn de drie nieuwe VGG bestuursleden benoemd: Koos Wiersma, interim-burgemeester van de gemeente Westerkwartier (voorzitter), Inge Jongman, wethouder uit de gemeente Groningen en Kristel Rutgers, wethouder uit de gemeente Het Hogeland.

De bestuursleden in het Dagelijks Bestuur (DB) van de VGG kwamen vrij door de vorming van de drie nieuwe gemeenten per 1 januari 2019: Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier. Met veel dank hebben we afscheid genomen van Ton Schroor, Sjabbo Smedes en Eltjo Dijkhuis. De laatste zat namens de Klankbordgroep Raadsleden in het Dagelijks Bestuur en is nu wethouder geworden in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Koos Wiersma is geen nieuweling voor de VGG. Als burgemeester van de gemeente De Marne zat hij al in het DB. Als interim burgemeester voor de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft hij ervoor gekozen als VGG-bestuurder door te willen gaan.

Kring van gemeentesecretarissen

Door de herindeling veranderde ook de Kring van Gemeentesecretarissen van omvang en samenstelling. Gemeentesecretaris Richard Wiltjer had vanuit de Kring een adviserende functie in het DB VGG. We hebben nu afscheid van hem genomen, omdat hij in de gemeente Het Hogeland een andere functie heeft gekregen. In het DB VGG neemt Herman Groothuis van de gemeente Oldambt het stokje van hem over.

VNG

Om de koppeling tussen de VGG en het Algemeen Bestuur (AB) van de VNG in stand te houden zit Wieke Paulusma bij de VGG bestuursvergaderingen. Zij is raadslid van de gemeente Groningen en zit in het AB van de VNG. Inmiddels is zij opnieuw voorgedragen als algemeen bestuurslid voor de VNG.