16 Sep

Zoals bekend trekken de tekorten op het sociaal domein een zware wissel op de financiën van de Groninger gemeenten. De VNG zet in op lobby naar het Kabinet voor voldoende middelen voor Jeugd. Tijdens het portefeuillehouderoverleg Financiën op 28 maart gaf VNG-collega Renate Reusch een toelichting op de actuele stand van zaken.

Zij gaf aan dat de resultaten van de gezamenlijke onderzoeken naar volumegroei jeugd en achtergronden binnenkort beschikbaar zijn. Deze zullen met de gemeenten worden gedeeld. Ook zet de VNG zich in voor compensatie van de gevolgen van het GGZ-akkoord op de Wmo-middelen. Gemeenten krijgen te maken met hogere kosten door de ambulantisering van de GGZ. Want door het afbouwen van de intramurale zorg moeten gemeenten meer geld uitgeven aan Regionale Instellingen voor Beschermende Woonvormen (RIBW’s), woonbegeleiding en individuele begeleiding.

Daar bovenop komen extra investeringen in het wegenonderhoud, walbeschoeiingen, bruggen en sluizen vanwege verzakkingen in de bodem en veranderende weersomstandigheden. Bert Nederveen, wethouder van de gemeente Westerkwartier, is voorgedragen als lid van de VNG-commissie Financiën. In zijn nieuwe rol zal hij de stapeling van de financiële problematiek in onze provincie nadrukkelijk bij de VNG aan de orde stellen.