26 May

De VGG en Werk in Zicht organiseerden op 7 maart 2019 samen een bijeenkomst voor de portefeuillehouders sociaal domein. Werk in Zicht is het samenwerkingsverband van gemeenten, UWV en SW-bedrijven in Groningen en Noord-Drenthe. Doel van het overleg: kennis delen over ontwikkelingen op het gebied van arbeidsmarktbeleid, jeugd en onderwijs. En de nieuwe wethouders konden meteen van de gelegenheid gebruik maken om elkaar te leren kennen.

Tijdens het overleg gaven vertegenwoordigers van het Alfa-college en Noorderpoort voorbeelden van projecten over een sluitende aanpak onderwijs-arbeidsmarkt. Terugdringen van laaggeletterdheid is hierbij een belangrijk item. Ook kregen de aanwezigen toelichting op de voortgang van het 1000-Banenplan en werden er suggesties gedaan voor een mogelijk volgend Werkfestival. Kortom: een goed inhoudelijk overleg tussen zowel de gemeenten onderling als tussen de gemeenten en de onderwijsinstellingen. En weer een stapje verder in de samenwerking aan een inclusieve arbeidsmarkt, waar iedereen welkom is en waar zo min mogelijk mensen worden uitgesloten.

Welkom aan onze nieuwe bestuursleden

In de Algemene Ledenvergadering op 28 februari 2019 zijn de drie nieuwe VGG bestuursleden benoemd: Koos Wiersma, interim-burgemeester van de gemeente Westerkwartier (voorzitter), Inge Jongman, wethouder uit de gemeente Groningen en Kristel Rutgers, wethouder uit de gemeente Het Hogeland.

De bestuursleden in het Dagelijks Bestuur (DB) van de VGG kwamen vrij door de vorming van de drie nieuwe gemeenten per 1 januari 2019: Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier. Met veel dank hebben we afscheid genomen van Ton Schroor, Sjabbo Smedes en Eltjo Dijkhuis. De laatste zat namens de Klankbordgroep Raadsleden in het Dagelijks Bestuur en is nu wethouder geworden in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Koos Wiersma is geen nieuweling voor de VGG. Als burgemeester van de gemeente De Marne zat hij al in het DB. Als interim burgemeester voor de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft hij ervoor gekozen als VGG-bestuurder door te willen gaan.

Kring van gemeentesecretarissen

Door de herindeling veranderde ook de Kring van Gemeentesecretarissen van omvang en samenstelling. Gemeentesecretaris Richard Wiltjer had vanuit de Kring een adviserende functie in het DB VGG. We hebben nu afscheid van hem genomen, omdat hij in de gemeente Het Hogeland een andere functie heeft gekregen. In het DB VGG neemt Herman Groothuis van de gemeente Oldambt het stokje van hem over.

VNG

Om de koppeling tussen de VGG en het Algemeen Bestuur (AB) van de VNG in stand te houden zit Wieke Paulusma bij de VGG bestuursvergaderingen. Zij is raadslid van de gemeente Groningen en zit in het AB van de VNG. Inmiddels is zij opnieuw voorgedragen als algemeen bestuurslid voor de VNG.