22 Nov

De volgende kandidaten zijn voor de provinciale afdeling Groningen voorgedragen voor het VNG-bestuur en de verschillende VNG-commissies. De benoeming vindt plaats in de Algemene Ledenvergadering van de VNG op 5 juni 2019.

VNG bestuur
Annalies Usmany, wethouder gemeente Appingedam
Wieke Paulusma, raadslid gemeente Groningen

VNG-commissie Financiën
Bert Nederveen, wethouder gemeente Westerkwartier

VNG-commissie Zorg, Jeugd, Onderwijs
Mattias Gijsbertsen, wethouder gemeente Groningen

VNG-commissie Participatie, Schuldhulpverlening en Integratie
Carine Bloemhoff, wethouder gemeente Groningen

VNG-commissie Economie, Klimaat, Energie, Milieu
Paul de Rook, wethouder gemeente Groningen

VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit
Laura Broekhuizen, wethouder gemeente Oldambt
Harmannus Blok, wethouder gemeente Het Hogeland

VNG bijeenkomst debat VWS 18 november 2019

Circa 150 wethouders uit heel Nederland volgden het jeugdzorgdebat in de Tweede Kamer. Na een korte speech van Jantine Kriens/VNG in de hal van het Stadhuis van Den Haag trok iedereen te voet onder grote belangstelling naar de Tweede Kamer.

De discussie ging over jongeren en gezinnen in problemen: opvoeding, schulden, schoolsituatie met daarbij de rol van de professionele jeugdzorg. Hoe is de financiering geregeld, deregulering, invoering (weer) van landelijke tarieven, problemen wachtlijsten jeugdzorg, versterking van samenwerking gemeenten onderling, regierol Rijk passeerden de revue.

Na een wat algemene beschouwingen-achtig begin, spraken de Kamerleden concreter over de gemeentelijke inzet en problematieken met betrekking tot de jeugdzorg. Echter: concrete uitspraken voor voldoende financiering kwamen niet langs.

De Minister geeft aan, dat de gemeenten verantwoordelijk blijven. Er zal wettelijk geregeld worden welke taken regionaal moeten worden uitgevoerd en hoe de regioverdeling eruit ziet.

Naast de wetswijziging wil men ook snel met de regio’s in gesprek waar het niet goed gaat en moeten er bestuurlijke afspraken worden gemaakt.

Er moet nog veel worden uitgewerkt en dit gaat de Minister snel doen samen met alle betrokken partijen.

Vanuit alle provinciale VNG-afdelingen hebben we laten zien dat gemeenten een goede jeugdzorg voorstaan, maar daar wel de middelen voor moeten hebben.
Dit was weer een lobby-stap om het Rijk hiervan te doordringen.

De VNG heeft eveneens een goede stap gezet met het op korte termijn organiseren van deze actie.

Wordt vervolgd!