6 Apr

Op 28 juni 2019 heeft het Kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Gemeenten krijgen bij het realiseren van die ambitie een belangrijke rol en kunnen daarmee ook hun eigen duurzaamheidsambities realiseren. In het Akkoord zijn afspraken opgenomen over hoe de energietransitie haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar wordt voor inwoners en gemeenten.

De VNG leg het Klimaatakkoord ter besluitvorming aan de leden voor op de een buitengewone ALV op 29 november 2019. Voor die tijd organiseert de VNG bijeenkomsten in het land om input op te halen bij de wethouders van alle gemeenten. De bijeenkomst in onze provincie is op 7 november.

Commissie Remkes
De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) betekent dat tal van gemeentelijke projecten tot stilstand zijn gekomen. De commissie Remkes heeft kort geleden aanbevelingen gedaan voor het nemen van maatregelen op de korte termijn. Hier zal het Kabinet een standpunt over innemen. Het advies van de commissie Remkes voor maatregelen op de lange termijn is gereed in mei 2020.

Bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof
De VNG heeft een bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof opgericht dat bestaat uit twaalf leden, één per provinciale afdeling. Dit netwerk vormt een klankbordgroep voor de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit. Het netwerk kent een tijdelijke duur, waarschijnlijk tot eind 2020. Vanuit de VGG heeft wethouder Dijkhuis (gemeente Het Hogeland) zitting in dit bestuurlijk netwerk. Wethouder Rijzebol (gemeente Delfzijl) treedt als vervanger op.

Gezien de grote impact op onze gemeentelijke projecten, zullen we u regelmatig over dit onderwerp informeren.