21 Oct

Op 28 juni 2019 heeft het Kabinet het Klimaatakkoord gepresenteerd. Gemeenten krijgen bij het realiseren van die ambitie een belangrijke rol en kunnen daarmee ook hun eigen duurzaamheidsambities realiseren. In het Akkoord zijn afspraken opgenomen over hoe de energietransitie haalbaar, betaalbaar en uitvoerbaar wordt voor inwoners en gemeenten.

De VNG leg het Klimaatakkoord ter besluitvorming aan de leden voor op de een buitengewone ALV op 29 november 2019. Voor die tijd organiseert de VNG bijeenkomsten in het land om input op te halen bij de wethouders van alle gemeenten. De bijeenkomst in onze provincie is op 7 november.

Commissie Remkes
De uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS) betekent dat tal van gemeentelijke projecten tot stilstand zijn gekomen. De commissie Remkes heeft kort geleden aanbevelingen gedaan voor het nemen van maatregelen op de korte termijn. Hier zal het Kabinet een standpunt over innemen. Het advies van de commissie Remkes voor maatregelen op de lange termijn is gereed in mei 2020.

Bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof
De VNG heeft een bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof opgericht dat bestaat uit twaalf leden, één per provinciale afdeling. Dit netwerk vormt een klankbordgroep voor de VNG-commissie Ruimte, Wonen en Mobiliteit. Het netwerk kent een tijdelijke duur, waarschijnlijk tot eind 2020. Vanuit de VGG heeft wethouder Dijkhuis (gemeente Het Hogeland) zitting in dit bestuurlijk netwerk. Wethouder Rijzebol (gemeente Delfzijl) treedt als vervanger op.

Gezien de grote impact op onze gemeentelijke projecten, zullen we u regelmatig over dit onderwerp informeren.

Klimaatakkoord en Bestuurlijk Netwerk Aanpak Stikstof

Commissie Remkes

Bestuurlijk netwerk Aanpak Stikstof

Wegens succes opnieuw in 2020: Leergang Taaie Thema’s en Duivelse Dilemma’s

De VGG gaat samen met Berenschot in 2020 opnieuw de Leergang Taaie Thema’s en Duivelse Dilemma’s organiseren! De Leergang is bedoeld om tot inspiratie en verdieping te komen, maar ook om elkaar te leren kennen, nieuwe werelden te ervaren, kennis te verrijken en samen te zoeken naar oplossingsrichtingen voor complexe vraagstukken. Aanmelden kan binnenkort.

De Leergang speelt in op de grote uitdagingen waar we in de provincie Groningen voor staan, zoals de duurzaamheidstransitie, het geven van een impuls aan economische groei en bloei, investeren in een leefbare woonomgeving voor jong en oud, het vormgeven aan een inclusieve samenleving. En dit is maar een greep uit alle vraagstukken die aandacht vragen.

Een bijzondere vierde module
De Leergang start in januari en bestaat uit vijf modules. Ook deze keer reizen we de provincie door naar verschillende inspirerende locaties. We onderscheiden de deelnemers in Vertrouwde Gezichten (op de donderdagavond) en de Bruisende Talenten (op vrijdagmorgen). Bij module vijf komen deze twee groepen bij elkaar in de Clash of the Generations.

De vierde module is dit jaar extra bijzonder. Dan is er een dagvullend programma, dat we samen met de provincies Drenthe en Friesland vormgeven. Het vraagstuk rondom de krachtenbundeling op Noord-Nederlandse schaal staat dan centraal. De Vertrouwde Gezichten en Bruisende Talenten nemen samen aan deze dag deel.

Thema’s van de modules
De volgende thema’s komen aan bod in de modules:
Module 1 – Overheid en samenleving: zoeken in veranderende verhoudingen.
Module 2 – Recreatie en Toerisme, een provincie ontsluiten.
Module 3 – De sociaal-maatschappelijke toekomst van de provincie.
Module 4 – Krachtenbundeling op Noord-Nederlandse schaal.
Module 5 – Clash of Generations.

Aanmelden
Binnenkort volgt er meer informatie over de Leergang. Dan maken we ook de definitieve data bekend en kunt u zich aanmelden. Houdt dus uw mailbox in de gaten!