Een veilig sportklimaat, genderdiversiteit en meer sociale acceptatie van lesbiennes, homo’s, transgenders en interseksuele mensen (LHBTI).

Daarover ging het derde Groningse regenboogsymposium op 14 oktober in de Euroborg. Bestuurders en ambtenaren van gemeenten en provincie, vertegenwoordigers van COC Groningen & Drenthe en Discriminatie Meldpunt Groningen, andere maatschappelijke organisaties en mensen uit de doelgroep(en) gingen hier in gesprek over actuele thema’s en vraagstukken en deelden hun kennis op het gebied van LHBTI-emancipatie.

Kijk het symposium terug

Van het symposium is een kort videoverslag gemaakt waarin sprekers iets vertellen over hun bijdrage. Terugkijken? Dat kan via deze link

In het videoverslag zie je de korte samenvattingen van de bijdragen op het regenboogsymposium van dit jaar. Op het programma stonden actuele thema’s, zoals de kracht van ontmoeting, LHBTI’ers in de sport en wegwijs in (trans)genderthematiek.

Genderdiversiteit

Onderzoeker Marijke Naezer sprak over genderdiversiteit. Wat is het verschil tussen sekse en gender? En wat betekent het bijvoorbeeld om non-binair te zijn en waar loopt deze doelgroep tegenaan? Wat kun je betekenen vanuit beleid, en wat kan je doen als mens?

LHBTI’ers in de sport

Daarnaast kreeg het onderwerp LHBTI’ers in de sport uitgebreid aandacht. Er is op dit moment te weinig aandacht over hoe met elkaar wordt omgaan op en naast het sportveld. De deelnemers waren het erover eens dat het tijd wordt om met elkaar een nieuwe cultuur te creëren, waar het gesprek wordt gevoerd over een veilige samenleving voor iedereen.

Emancipatie en acceptatie

De provincie Groningen zet zich samen met partners Vereniging van Groninger Gemeenten, COC Groningen en Drenthe en Discriminatie Meldpunt Groningen in voor de emancipatie en acceptatie van LHBTI’ers.