26 May

Op 28 februari bezocht algemeen directeur van de VNG Jantine Kriens onze ALV in het kader van de Meerjarenvisie Gemeenten 2020-2024. Haar doel: in gesprek gaan over wat de gemeenten in onze provincie belangrijk vinden, om dit mee te nemen in het bepalen van de koers en richting van de VNG.

Groningen was de laatste in haar ronde langs de provinciale afdelingen. Tijdens haar bezoeken kwamen grote vraagstukken voorbij, zoals de financiële positie van gemeenten en de tekorten in de jeugdzorg. ‘Waarop kunnen gemeenten sturen zodat ze de goede dingen doen? Wat kunnen gemeenten individueel, wat in de regio en wat collectief op het niveau van de vereniging?’

In Groningen kregen de Kracht van Groningen (DeKrachtvanGroningen), Stichting Het Groninger Landschap (HetGroningerLandschap) en Gebiedscoöperatie Westerkwartier en Zuidoost Groningen (Gebiedscoöperatie) het podium. Zij brachten kansen en mogelijkheden onder de aandacht, om samen met inwoners, maatschappelijke partners en overheden vorm te geven aan onze leefomgeving.

Op dit moment verwerkt de VNG de uitkomsten van de rondgang langs alle provincies. De nieuwe Meerjarenvisie gemeenten 2020-2024 zal op de ALV van juni 2019 worden gepresenteerd.

Welkom aan onze nieuwe bestuursleden

In de Algemene Ledenvergadering op 28 februari 2019 zijn de drie nieuwe VGG bestuursleden benoemd: Koos Wiersma, interim-burgemeester van de gemeente Westerkwartier (voorzitter), Inge Jongman, wethouder uit de gemeente Groningen en Kristel Rutgers, wethouder uit de gemeente Het Hogeland.

De bestuursleden in het Dagelijks Bestuur (DB) van de VGG kwamen vrij door de vorming van de drie nieuwe gemeenten per 1 januari 2019: Groningen, Het Hogeland en Westerkwartier. Met veel dank hebben we afscheid genomen van Ton Schroor, Sjabbo Smedes en Eltjo Dijkhuis. De laatste zat namens de Klankbordgroep Raadsleden in het Dagelijks Bestuur en is nu wethouder geworden in de nieuwe gemeente Het Hogeland.

Koos Wiersma is geen nieuweling voor de VGG. Als burgemeester van de gemeente De Marne zat hij al in het DB. Als interim burgemeester voor de nieuwe gemeente Westerkwartier heeft hij ervoor gekozen als VGG-bestuurder door te willen gaan.

Kring van gemeentesecretarissen

Door de herindeling veranderde ook de Kring van Gemeentesecretarissen van omvang en samenstelling. Gemeentesecretaris Richard Wiltjer had vanuit de Kring een adviserende functie in het DB VGG. We hebben nu afscheid van hem genomen, omdat hij in de gemeente Het Hogeland een andere functie heeft gekregen. In het DB VGG neemt Herman Groothuis van de gemeente Oldambt het stokje van hem over.

VNG

Om de koppeling tussen de VGG en het Algemeen Bestuur (AB) van de VNG in stand te houden zit Wieke Paulusma bij de VGG bestuursvergaderingen. Zij is raadslid van de gemeente Groningen en zit in het AB van de VNG. Inmiddels is zij opnieuw voorgedragen als algemeen bestuurslid voor de VNG.