22 Nov

De tekorten in het Sociaal Domein, dat was het thema van twee gecombineerde portefeuillehouderoverleggen Financiën en Sociaal Domein die de VGG organiseerde in juni en september. Om dit onderwerp goed te kunnen bespreken en hierop een lijn uit te kunnen zetten, had de VGG van tevoren aan alle Groninger gemeenten gevraagd naar de financiële situatie rondom het Sociaal Domein. Conclusie: het ziet er niet rooskleurig uit.

Uit de reacties van de gemeenten blijkt dat er niet alleen grote tekorten zijn op de jeugdzorg, maar ook dat er sprake is van tekorten op de Sociale Werkvoorziening en de BUIG (budgetten gebundelde uitkering). Verder dreigen er tekorten op te treden op de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Om deze tekorten op te vangen, zijn onze gemeenten gedwongen om drastische en ingrijpende maatregelen te nemen, die grote gevolgen voor de voorzieningen en de inwoners hebben. Het is dan ook belangrijk dat dit signaal terecht komt bij het Rijk. Op basis van de opgehaalde cijfers bekijken de Groninger gemeenten hoe zij deze nijpende situatie zo effectief mogelijk bij het Rijk onder de aandacht kunnen brengen.